"Sözlü" Tarih Projesi

“Kendinizden kısaca bahseder misiniz? İstanbul’a ne zaman, niçin ve hangi şartlar altında geldiniz? Bu mahalleye ne zaman ve nasıl geldiniz? Evinizi hangi koşullarda nasıl yaptınız? Gülensu-Gülsuyu’nun geleceğini nasıl görüyorsunuz?” (2009 Haziran’ında başlayan röportaj sorularından alıntı)
24 Haziran’da Gülsuyu-Gülensu Dükkânı açıldığında öncelikli işlevi, açılıştan bir süre önce başlayan röportaj dizileri ile mahallenin belleğinin kaydedildiği  ve paylaşıldığı bir platform oluşturmaktı. Kişilerin tarihi ile mahallenin geçmişi ve olası geleceğini,  farklı sosyo-ekonomik ve kültürel çevrelerden gelen mahalle sakinleriyle yapılan bir dizi video röportaj ile belgeleme niyetini taşıyor. Bu kayıtlar 50 ve 90’lar arasındaki zaman dilimine mercek tutuyor.
Proje halihazırda 40'ı aşkın röportajı barındırıyor. 2010 yılı boyunca röportajlara devam edilecek. Koleksiyon, mahalle sakinleriyle paylaşılıp kitap ve DVD formatında yayınlanacak. Kültürel Aracılar aynı zamanda, bu özgün kent anlatıları koleksiyonunun mülkiyet ve erişiminin tanımının yapılması ve çoğunlukla mahrem ve kişisel olan bu bilgilerin amacı dışında kullanılmasının önlenmesi gibi iki önemli soru üzerinde durarak, bu koleksiyonun nasıl paylaşılacağı üzerine, mahalle sakinleriyle birlikte çalışmalar yapacak.